Napraforgó u. 20.

Fischer József

Budapest, 1901 – Budapest, 1995, építész, szociáldemokrata politikus, országgyűlési képviselő, miniszter

1901-ben született Budapesten. Építőipari felsőiskolában tanult, majd egy magánépítésznél helyezkedett el előbb építésvezetőként, majd tervezőként. 1931-ben feleségével, Pécsi Eszterrel közös építészvállalkozásba kezdett.

Építészeti munkássága az 1920-as évek közepén kezdődött. 1928 és 1938 között a CIAM magyar csoportjának volt vezetője, a csoport több kiállítását, publikálási lehetőségét szervezte. Építészeti alkotásait ekkor – az 1934–35-ös évtől eltekintve, amikor Breuer Marcellal és Molnár Farkassal közös társulásban dolgozott – jórészt önállóan tervezte. Jelentős építészelméleti írásai is elsősorban a CIAM magyar működésének éveiből valók.

Épületein elsősorban Walter Gropiusnak, a Bauhausnak, illetve a CIAM-mal kapcsolatban álló építészek (Gropius mellett Ernst May, Le Corbusier) hatása érezhető. A Tér és Forma c. folyóirat egyik szerkesztője volt.

1945 után a Fővárosi Közmunkák Tanácsa elnöke lett, megszervezte Budapest háború utáni újjáépítését. 1953-tól a Budapesti Városépítési Tervező Irodánál tizenkét budapesti kerület helyreállítási munkáit irányította.

1964-ben kivándorolt az USA-ba, ahol különböző tervező cégeknél volt állása, és tagja volt a Modern Építészet Nemzetközi Kongresszusa (CIAM) magyar csoportjának. 1978-ban hazatért. 1993-ban a főváros díszpolgárává választották építészeti munkássága, valamint az újjáépítésben betöltött szerepe miatt. 2010-ben posztumusz Ybl Miklós-díjat kapott.

Tanulmány a házról

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!