Egyesület

A Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület bemutatása

Az egyesület küldetése és célja

Budapest II. kerületében található a Napraforgó utcai kísérleti lakótelep. Az 1930-as évek elején épült, egyedülálló műemléki komplexum a kerület épített örökségének gyöngyszeme. A korszak neves építészei által tervezett 21 családi ház a modern építészet sokoldalú törekvéseit tükrözi, számos épület a Bauhaus művészeti irányzat útmutató, reprezentatív alkotása. Hasonlóan egységes, jól megőrzött épületegyüttessel kevés ország büszkélkedhet.

A 2017 decemberében megalakult Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy a kísérleti mintatelep egységét megőrizze és gondozza. Célkitűzésünk, hogy az utca Budapest és Magyarország egyik vonzó látnivalójaként váljon ismertté, mind idehaza, mind külföldön.

Az egyesület kiemelkedő feladatának tekinti, hogy az utca történetével és házaival kapcsolatos dokumentumokat összegyűjtse, rendszerezze és azokat a nagyközönség számára közzétegye. Az utcához tartozó közterületek fejlesztésével fokozni kívánjuk a védett műemlék-együttes eszmei értékét. További célunk – pártoló tagok bevonásával – a Bauhaus eszmeiség ápolása, és a magyarországi Bauhaus építészet ismertségének növelése mind hazánkban, mind külföldön.

Együttműködő Partnerek

Budapest II. Kerületi Önkormányzat
Hosszúlépés. Járunk? (Városi Séta Kft.)
Kortárs Építészeti Központ
Kiscelli Múzeum

Az egyesület adatai

Székhely: 1021 Budapest, Napraforgó u. 17.
Tisztségviselők: dr. Megyeri Gábor elnök, Nyers Anna elnökségi tag, Tóth Béla elnökségi tag
Nyilvántartási szám: 01-02-0016726
Adószám: 18945614-1-41
Bankszámlaszám: 11702012-21449194

Mérleg_2020
Adatkezelési tájékoztató

Tagság

Az egyesület tagja lehet azon természetes személy, aki Budapest II. ker. Napraforgó utcai ingatlan tulajdonosa vagy haszonélvezője, illetve a tulajdonos, illetve haszonélvező hozzátartozója. A fegyveregyenlőség érdekében Napraforgó utcában lévő ingatlanonként 2 személy lehet az egyesület tagja.

Pártoló tagság

Az egyesület pártoló tagja lehet az a magyar és külföldi magán- vagy jogi személy, aki szellemi hozzájárulásával és/vagy adományaival segíti az egyesület munkáját, de abban cselekvőleg nem kíván részt venni. A pártoló tag tagdíj fizetésére nem kötelezhető, és nem érvényesek rá az egyesületi tagokra vonatkozó jogok és kötelezettségek.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!