Napraforgó u. 14.

Böhm Henrik

Várpalota, 1867 – Budapest, 1936, építész

Hegedűs Ármin

Szécsény, 1869 – Budapest, 1945, építész

Böhm Henrik 1890-ben szerzett építészi oklevelet a budapesti Műegyetemen, majd többéves tanulmányutat tett Ausztriában, Hollandiában, Svédországban, Dániában, Németországban. 1898-ban nyitotta meg közös tervezőirodáját Hegedűs Árminnal. Legszebb, szecessziós stílusban készült munkájuk a csáktornyai kaszinó épülete. Hegedűssel mindketten vállaltak önálló megbízásokat is, de számos esetben együtt készítették terveiket. Munkásságukra az 1920-as években a szecesszió és az azt követő eklektizáló, historizáló stílus jellemző. Az általuk tervezett jelentős épületek közül kiválik a budapesti Szervita téren épült egykori Török-bankház épülete. Pöstyénben a Thermia Palace gyógyszállót, az Irma-gyógyfürdőt és a Pro Patria fürdőkórházat építették. A pöstyéni Alexander-magánszanatórium a barokk kompozíciók felé mutató eklektikában fogant, míg a Daruváron épített kisebb fürdőépület keleties hangvételű.
A Böhm és Hegedűs iroda a húszas évekre a fürdő- és szállodaépítkezésekhez megfelelő tervezési tapasztalattal rendelkezett és számos megbízást kapott (kiskunfélegyházi Városi fürdő és szálloda, szolnoki Tisza fürdő és szálloda, egri Termálfürdő). A fővárosi kislakásépítés keretében a Böhm és Hegedűs iroda tervei alapján építették a Gyöngyösi úti ötszintes lakóépületet.
Hegedűs Ármin részt vett a legjelentősebb hazai fürdő és gyógyszálló, a budapesti Gellért Szálló építésében is, annak késő szecessziós stílusú terveit készítette.

Fényképek forrása: Tér és Forma 1931/10, 305-326, Mátéffy Bendegúz
Tervrajzok forrása: Tér és Forma 1931/10, 305-326

Bauhaus100 molino

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!