December 5-én megjelenik a Modern házak és lakóik című könyv, mely az 1931-ben épült Napraforgó utcai modern lakótelep első monográfiája. Szerzője Ferkai András, ismert egyetemi tanár, építész és építészettörténész, akinek szakterülete a két háború közötti építészet, különösen a modern mozgalom. Az 1931-ben épült Napraforgó utcai modern lakótelep az egyetlen, ami Magyarországon megvalósult, ezért kuriozitása vitathatatlan. A huszonkét családi házból álló mintatelep azt kívánta bizonyítani, hogy kisméretű telkeken is lehet teljes értékű, a korszerű életmódot lehetővé tévő és kényelmet nyújtó otthonokat teremteni.

A szerző a telep történetét és a kort érdekes fordulatokkal, emberi sorsokkal érzékelteti, feltárja a mintatelep hiteles történetét, bemutatja újdonságait és fogadtatását. Korabeli tervek, dokumentumok és archív fényképek segítségével megkísérli rekonstruálni a házak eredeti állapotát, s nem utolsósorban a bennük lakó családok örömteli, olykor viszontagságos életét.

Az igényes kötet bárki számára élvezetes olvasmány vagy ajándékozható meglepetés lehet. Kapható a Libri és a Líra hálózatában valamint a Terc kiadónál, ára 4.900 Ft.